Witloof, stap voor stap

Witloof

Na een zomer lang in de tuin te groeien heb je nog geen witloof. De wortels moeten eerst nog uit de grond gehaald worden en warm verder groeien voor er wit witloof op hun kop verschijnt. 

… Zaai in mei.
… Oogst de wortels van september tot november en zet warm weg.
… Oogst de witloofkroppen vanaf november.

Zaaien of planten? 

Witloof telen gebeurt in twee fases. De eerste fase is de wortelfase. Zaai witloof in mei op een zonnig perceeltje met goed diep losgewerkte grond. Leg de zaadjes in 5 cm diepe geultjes, een groepje van drie zaden elke 10 tot 15 cm. Dek af met twee centimeter aarde. Zo blijft een geultje waarin regenwater zich verzamelt.  Als de kiemplantjes ongeveer drie tot vijf centimeter groot zijn, bewaar je per groepje alleen het sterkste exemplaar. Vul een eventueel lege plek met een krachtig plantje dat je elders recupereert. Schoffel regelmatig langs het rijtje.
Vanaf oktober eindigt de ‘wortelfase’ en graaf je de wortels uit. De plant is nu klaar voor de tweede fase, het trekken van het witlof. Snij de bladeren weg op ongeveer 2.5 cm van de wortelkop. Laat enkele dagen drogen.  Schik de wortels verticaal in een emmer of bak en vul de open ruimten met potgrond. Zet de wortels op een absoluut duistere plek. Liefst eerst enkele dagen koel, vervolgens bij een temperatuur tussen 12 en 20°. Geef af en toe water. Afhankelijk van de temperatuur in de bewaarruimte groeien de witte witloofkropjes snel of minder snel. Reken gemiddeld op een zestal weken om het witloof te oogsten.

Tip van kenners!

Breng niet alle wortels tegelijk in groei. Schik de wortels wel alvast in emmers, maar bewaar ze zo koel mogelijk. Breng ze met een interval van bijvoorbeeld twee weken naar de warme plek en spreid zo je oogst.
Zelfs een donkere kelder is vaak nog niet donker genoeg om mooi witte witloofkroppen te oogsten. Schuif daarom een kartonnen doos over de wortels heen, maar zorg ervoor dat de doos niet in de weg zit voor de groeiende kroppen. 

Hoe oogst je?

Volg de groei van de witloofkroppen en oogst van zodra ze ongeveer 15 cm hoog zijn. Snij de witloofkrop van de wortel. Laat exemplaren die nog niet voldoende groot zijn nog doorgroeien. De wortels mag je nadien in stukjes knippen en op de composthoop deponeren.

Weetje

Oorspronkelijk werden de ‘chicoreiwortels’ geteeld als bitterstof bij koffie. Toen een boer uit de regio Brussel, in 1830  een voorraad in zijn kelder onder zand of aarde verstopte bleek weken later dat er jong, wit loof uit was gegroeid. Hij besloot ze als wintergroente te verkopen.  Met succes blijkbaar, want sindsdien is witloof niet meer weg te denken!