Tuinwortelen, stap voor stap

Tuinwortelen

Tuinwortels, Nederlanders noemen ze penen, zijn niet langer alleen maar oranje. In de betere keuken en dus ook in betere tuinen grijpen we terug naar oorspronkelijk kleuren: wit, geel, scharlakenrood en paars, soms zelfs met een anders gekleurde kern.

… Zaai vanaf eind maart.
… Bescherm tegen wortelvlieg.
… Oogst vanaf drie maanden na het zaaien.

Zaaien of planten? 

Tuinwortelen kan je niet anders dan ter plaatse zaaien. Al van bij het kiemen laten ze hun penwortel gidsen door de zwaartekracht, en dat dieper dan je kan zien. Verplant je een zelfs pril kiemplantje, dan beschadig je de hoofdwortel en kan de tuinwortel niet meer optimaal verder groeien.
Zaai op rijtjes vanaf einde maart; 25 cm tussen de rij en 2 cm in de rij. Alle zaadjes moeten steeds met een halve centimeter aarde afgedekt. Vind je het op afstand leggen van gewone wortelzaadjes moeilijk, kies dan voor pillenzaad of zaadlint, waarin de zaadjes op goede afstand zijn vastgekleefd. Zaden van tuinwortels doen er vaak tot drie weken over vooraleer je groen ziet bovenkomen. 

Tip van kenners!

Wortelvliegjes ruiken al van ver waar tuinwortels groeien. Uit hun eitjes groeien larven die een heus miniatuur-doolhof in de wortels vreten en ze onsmakelijk achterlaten. Verstop je wortelveldje achter of onder een geurgordijn. Plant er ui of prei , rozemarijn of salie naast of sproei er wekelijks thee van look of boerenwormkruid overheen. Hou je tuinwortels ook vliegvrij onder een tunnel van insectengaas. Zorg dat die aan de zijkanten goed gesloten is en neem niet vaker weg dan nodig om te wieden of te oogsten. Flyaway en Resistafly, zijn wortelrassen die minder aangetast worden door wortelvlieg.

Hoe oogst je?

Zomersoorten oogst je ongeveer 90 dagen na het zaaien, terwijl wintersoorten minstens 120 dagen groei nodig hebben. Je hoeft echter niet te wachten tot tuinwortelen volgroeid zijn! Zodra ze een vinger dik zijn, kan je ze uit de grond trekken. Tuinier je op zware grond steek dan een spade of riek naast de rij en til de wortels omhoog voor je ze met een rukje uit de grond haalt. Druk nadien de andere wortelen terug aan en geef water. 

Weetje

Tuinwortels krijgen groene kopjes onder invloed van licht. Vind je die groene kopjes maar niets, schuif bij het dunnen, hakken of schoffelen, dan steeds een dun laagje aarde tegen het loof en houd de wortels helemaal ondergestopt, zo worden de kopjes niet groen.