Tuinbonen, stap voor stap

Tuinbonen

Niet elke boon uit de tuin is een tuinboon. Echte tuinbonen zijn extreem vroege planten met vingerdikke peulen en bonen die je rauw als tuinsnoep serveert maar ook inzet voor culinaire hoogstandjes.

… Zaai vanaf februari. 
… Neem groei- en oogstvoorsprong door binnenshuis te zaaien.
… Oogst vier maanden na het zaaien en dat ongeveer een maand lang.

Zaaien of planten? 

Op lichte tuingrond zaai je tuinbonen al in februari, op zwaardere grond, vanaf maart. Leg de tuinbonen op ongeveer 10 cm afstand in de rij en min. 20 cm tussen twee rijen. Zaai in lichte tuingrond 8 cm diep, op zware grond slechts 5 cm diep. Vroeger zaaien kan binnenshuis, in potjes. Na ongeveer drie weken zijn de plantjes 10 cm hoog en mogen ze een week lang gewoon worden aan de buitentemperatuur. Plant ze vervolgens in de tuin; op 20 cm van elkaar. Stop het plantkluitje helemaal onder.  
Eens de plantjes 25 cm hoog zijn, duw je zijdelings wat extra aarde tegen hun stengels en geef je ze een extra steuntje.

Tip van kenners!

Zwarte luizen zijn verlekkerd op de jonge topjes van tuinbonen. Door al in februari of maart te zaaien, zijn de luizen echter hopeloos te laat! Zaaide je later, pluk de stengeltopjes dan weg zodra de tuinbonen bloemen dragen. Je kan ook dicht in de buurt van de tuinbonen Oost-Indische kers planten. Zwarte luis vindt Oost-Indische kers nog lekkerder dan tuinboontopjes!

Hoe oogst je?

Reken tussen het zaaien en de eerste oogst ongeveer vier maanden. Omdat niet alle tuinbonen gelijktijdig dik worden, oogst je ongeveer een maand lang.
Oogst tuinbonen van zodra je de bonen in de peul voelt zitten. Eens dikker pakken ze zichzelf in met een dikke zaadhuid en zijn ze taai om bijten. Heuse keukenchefs koken de tuinbonen en pellen vervolgens de zaadhuid weg. 

Weetje

Snij de tuinboonplanten na de oogst dicht tegen de grond af. De wortels krijgen dan nieuwe stengels, bloemen en peulen. Na de tweede oogst snij je de stengels nog eens af. Daarmee worden je tuinbonen ‘groenmeststof’; de wortels hebben namelijk stikstof in voorraad, waar volgend jaar andere groenten van profiteren.