Spaghettipompoen, stap voor stap

Spaghettipompoen

Een spaghettipompoen is geen gewone pompoen; na koken of bakken laat hij vruchtvlees los in spaghettislierten.

… Zaai in april. Plant na midden mei.
… Mest bij in juni.
… Oogst vanaf augustus tot aan de eerste vorst.

Zaaien of planten? 

Zaai spaghettipompoen in huis, vanaf april, in potjes met zaai- en stekgrond. Druk de pitten met de punt naar beneden, schuin in de grond. Pitten die plat liggen verzamelen te veel vocht en zullen rotten.
Plant na midden mei de plantjes in de tuin. Maak een plantgat van 50 x 50 cm en een spade diep. Meng de uitgegraven grond met een gelijke hoeveelheid bio-potgrond en vul daarmee het gat op rond de plant. Plant je in pot of bak, kies dan een exemplaar dat minstens 15 liter groot is. Geef minstens twee keer per week water en dat in een steeds grotere hoeveelheid naargelang de plant groter wordt. Meng eens per veertien dagen een soeplepel moestuinmeststof onder het gietwater. 

Tips van kenners!

Strooi in juni een handvol organische moestuinmeststof in een strook van een halve meter rond de plantplaats van de pompoen. Water geven is in regel niet nodig. Wil u gieten, doe het dan bij voorkeur ’s avonds laat zodat de plant ’s nachts haar vochtvoorraad kan aanvullen. Broes of nevel nooit water over de bladeren, dat kan schimmelziekten veroorzaken.
Laat de spaghettipompoen niet eindeloos groeien. Knip ranken die te ver gaan af of plooi ze terug naar hun beginpunt. 

Hoe oogst je?

Oogst vanaf eind augustus de eerste spaghettipompoenen. Kleine scheurtjes in de steel tonen dat de pompoen rijp is. Echt zekerheid krijg je door je nagel op de schil te drukken. Blijft er geen inkeping achter dan kan je oogsten. Knip de stengel door en laat een kort steeltje aan de pompoen zitten. Oogst einde oktober alle pompoenen die nog aan de plant hangen. Vorst laat de vruchten rotten!

Weetje

Spaghettipompoenen zijn over het algemeen even groot als een baseball en daarmee op maat van een doorsneegezin. Als je kookt voor 1 à 2 personen ben je beter af met ‘Small Wonder', de kleinste en vroegste spaghettipompoen die er is. De vruchten hebben een diameter van ongeveer 10 tot 15 cm, hun gewicht 750 g tot 1 kg.