Snij- en pluksla, stap voor stap

Snij- en pluksla

Snijsla en pluksla vormen geen krop, maar kortgesteelde blaadjes die dicht op elkaar aansluiten. Oogst ze als ze nog maar 5 cm groot zijn. 

… Zaai vanaf begin februari of maart.
… Hou slakken op afstand!
… Oogst na 6 tot 8 weken, als de blaadjes 5 cm groot zijn.

Zaaien of planten? 

Zaai snij- en pluksla vanaf februari op een zonnig plekje, beschermd door een miniserre. Vanaf maart mag het in openlucht.
Leg de zaadjes een centimeter van elkaar en stop ze 0,5 cm onder. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een zaailint of -matje, waarin de zaadjes perfect op afstand liggen. 

Tips van kenners!

Zorg dat de slaplantjes altijd voldoende vocht aan hun wortels hebben. Schoffel of hak tussen de rijtjes en voorkom zo dat het water verdampt. Geef extra water bij langere droogteperiodes.
Hou slakken op afstand met grof zand of tijmblaadjes. Strooi eventueel biologische slakkenkorrels of installeer een bierval.

Hoe oogst je?

Zodra de blaadjes 5 centimeter groot zijn, kan je oogsten. Zijn de blaadjes groter dan 10 cm, dan verliezen ze aan kwaliteit. Snij, knip of pluk de slablaadjes niet te kort af zodat aan de plantjes nieuwe blaadjes kunnen groeien. Oogst die binnen enkele weken als tweede oogst. 

Weetje

Geef een kropsla de kans om door te groeien tot eigenzinnige pluksla. De ongeveer een meter hoge stengel is rondomrond bezet met bladeren die je kan plukken en serveren! Ze zijn wel niet zo mals en sappig als die van snij- of pluksla, maar nog steeds goed als smakelijke borddecoratie!