Sluimererwt, stap voor stap

Sluimererwt

Van sluimererwt oogst je nog niet gevulde peulen. Het is een absolute primeurgroente met aangename licht zoete smaak.

… Zaai vanaf maart, eventueel vanaf februari bij huiskamerwarmte.
… Geef klimhulp!
… Oogst na drie maanden, gedurende drie weken. 

Zaaien of planten? 

Zaai in maart of april in de tuin. Leg elke 3 tot 5 cm een erwt, ongeveer 2 cm diep. Hou 30 cm afstand tussen twee rijtjes. Laat de zaden de nacht voor het zaaien weken in water, zo gaan ze eens zo snel in de groei.
Zijn de erwtenplantjes ongeveer 15 cm hoog, druk dan zijdelings wat extra grond tegen de stengeltjes en geef ze een steundraad of andere klimhulp. Sluimererwten klimmen zelf omhoog door middel van fijne hechtrankjes.

Tip van kenners!

Voor een echt vroege oogst zaai je al in februari erwten per drie in potjes en laat die een maand groeien bij huiskamertemperatuur. Eens de plantjes 10 cm hoog en ondertussen maart, plant je de jonge plantjes in tuin of ruime pot.
Een laagje gemaaid gras of ander mulchmateriaal tussen en rond de rijtjes laat de erwten beter groeien en voorkomt onkruid.
Erwten brengen via wortelknobbeltjes zelf stikstof in de bodem en nemen die ineens terug op als voeding. Toch moet je wat mest geven: een handvol organische moestuinmest per vierkante meter en dat een week voor het zaaien.

Hoe oogst je?

Drie maanden na het zaaien hangen de eerste peultjes plukklaar tussen het groen. Pluk voorzichting alleen deze grootste peulen. Laat de nog te kleine peulen hangen. Ze groeien verder voor een oogst binnen een week of meer.
Pluk steeds met een kort steeltje.