Radijs, stap voor stap

Radijs ZieZeGroeien Osmo Sanac

Radijzen zijn frisse tussendoortjes, maar zet je ook op tafel als originele aperitiefhapjes. In schijfjes gesneden zorgen ze voor een mooi en tegelijk pittig accent in slaschotels en op belegde broodjes.

... Zaai van maart tot augustus.
… Groeit erg gemakkelijk. Geef water bij langere droogte!
… Oogst na zes tot acht weken.

Zaaien of planten? 

Zaai radijzen op een klare, zelfs zonnige plek. Het kan al vanaf eind januari onder een miniserre of glas. Vanaf maart zaai je ineens in open lucht.
Leg de zaadjes in een rij op ongeveer 1 cm afstand van elkaar en 0,5 cm diep of gebruik een zaadlint waarin de zaadjes al op perfecte afstand liggen.

Een pot radijzen? Zaai een bloempot van twintig centimeter diameter vol radijzen en zet ze zo binnen enkele weken hapklaar op de terrastafel. Geef twee keer per week water.

Tip van kenners!

Hou radijzen fris en knapperig en geef extra water als het twee of meer weken niet regent. Moeten ze zelf op zoek naar water, dan verliezen de knolletjes smaak en worden ze zelfs bloemig.
Zaai tussen sterk geurende planten als salie of strooi een dun laagje gemaaid gras of ander los mulchmateriaal tussen de rijen. Zo voorkom je dat de radijzen worden aangevreten door larven van de koolvlieg!

Hoe oogst je?

Pluk zes weken na het zaaien jouw eerste radijzen. Trek steeds de dikste radijzen uit de grond en laat de andere nog wat verder groeien. Zaai ondertussen al een nieuw rij om het hele seizoen door knapperige, verse radijzen in de tuin te hebben.
 

Weetje

Slangenradijs, Javaanse radijs, rattenstaartjes of Rat’s tail zaai je niet voor de knolletjes, maar voor de 5 tot 10 cm lange zaadpeulen. Die hebben een even pittige radijssmaak en kunnen zo in sla en andere gerechten worden verwerkt.