Plattekaas-recept

Nodig:

- 1500 ml volle melk
- 60 ml vers geperst bio citroen
- 120 ml heet water

  1. Breng de melk al roerend aan de kook op een zacht vuurtje. Dit duurt ong. 10 minuten. (tip: pot met dikke bodem geeft minder kans op aanbranden) Meng het citroensap met het hete water en giet langzaam, onder voortdurend roeren bij de melk. Deze zal bijna direct schiften.
  2. Blijf nog enkele minuten roeren totdat de melk duidelijk stremt. De wrongel (de witte, verse kaas) en de wei (het waterige vocht) scheiden zich van elkaar.
  3. Zet het vuur uit. Wacht enkele minuten.
  4. Verwijder de wei: neem een kom (om de wei op te vangen) met een vergiet en leg er een propere neteldoek over. Giet de wei en de wrongel in de neteldoek. Pas op dat je je vingers niet verbrandt.
    Vang de wei op en zet apart: deze is rijk aan mineralen en bevat melksuikers.
  5. Spoel de wrongel met koud stromend water om de citroensmaak weg te spoelen en alles te koelen. Roer hierbij met je hand door de wrongel zodat het citroensap goed kan wegspoelen.
  6. Bind de neteldoek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht uit de wrongel.
  7. Zet eventueel de neteldoek met de wrongel 30 tot 60 minuten onder een zwaar gewicht (bvb. een pot met water) om nog meer vocht uit te persen.
  8. De plattekaas heeft de juiste droogte als je na 20 seconden kneden een mooi bolletje kaas kan rollen (rol een bolletje zo groot als een kerstomaat).

Heerlijk met de zelfgekweekte radijsjes uit je Groeidoos!