Pastinaak, stap voor stap

Pastinaak

Pastinaak is een echte must-have in de nieuwe keuken. Van de licht zoete, witte wortel maak je zowel groentenchips, verfijnde zalfjes als overheerlijke puree en traditionele stoofschotels.

… Zaai vanaf mei, altijd nieuwe zaden gebruiken.
… Strooi mulch (grasmaaisel, …) tussen de rijen.
… Oogst na drie tot vijf maanden en zelfs de gehele winter door. 

Zaaien of planten? 

Zaai pastinaak in zaaigeultjes met een diepte van 1 cm. Leg de zaden op vijf centimeter afstand van elkaar of  per drie op 15 cm afstand. Dek af met twee centimeter aarde. Hou de grond licht vochtig gedurende de eerste drie weken. Als de kiemplantjes ongeveer 3 tot 5 cm groot zijn, bewaar je per groepje alleen het sterkste exemplaar. Behoud een afstand van 15 cm tussen elke plant.
Hoewel pastinaak een gemakkelijke groeier is, heeft hij een duidelijke voorkeur voor een lichte, goed waterdoorlatende bodem. Maak zware, natte tuingrond meer pastinaakgeschikt door de aarde op te hopen tot een verhoogd bed en meng bodemverbeteraar doorheen de aarde van de moestuin..
Strooi eventueel grasmaaisel of ander mulchmateriaal tussen de rijtjes om de grond koel te houden. 

Tip van kenners!

Gebruik altijd nieuw aangekochte zaden. Zelfs zaden van één jaar missen al kiemkracht. Pastinaak is trouwens een trage kiemer. Markeer de zaailijn, zodat je bij het wieden niet per ongeluk de jonge kiemplantjes als onkruid beschouwt.
Hoewel pastinaak goed tegen vrieskou kan, spit je best een voorraadje uit voor wintergebruik. Bij strenge vorst kan je namelijk niet oogsten. Bewaar de wortels in een diepe emmer en vul de openingen tussen de wortels met zand. 

Hoe oogst je?

Oogst vanaf juni pastinaak die je in maart zaait. Zaai je pas in mei dan moet je wachten tot na september. Pastinaak wint aan smaak na wat winterse koude. Oogsten kan tot in februari – maart.
Pastinaakwortels zijn dertig tot veertig centimeter lang en zitten stevig vast in de grond. Prik met een riek diep in de grond naast de wortels die je wilt oogsten en til ze uit de grond.