Mesclunsla, stap voor stap

Mesclunsla

Mesclunsla is een mengeling van sla- en bladgroenten die je als ‘babyleaf’ oogst, erg jong dus. 

… Zaai vanaf midden februari, liefst in lichte schaduw.
… Zorg ’s zomers voor schaduw of afkoeling!
… Oogst ongeveer zes tot acht weken na het zaaien.

Zaaien of planten? 

Mesclunsla zaai je! Je oogst namelijk al wanneer andere soorten sla nog geplant moeten worden voor een mooie krop. Mesclunsla wordt dus erg jong geoogst.
Zaai onder glas vanaf midden februari en in open lucht vanaf april. Bedek de zaadjes met een halve centimeter grond. Afstand in de rij is voor een keer minder belangrijk. Een plekje in lichte schaduw is beter dan in volle zon, want dat garandeert babyzachte blaadjes. 

Tips van kenners!

Bescherm in de zomer nog niet gekiemd zaad tegen extreme warmte en droogte door er een vochtige doek over te leggen. Sop de doek dagelijks in water. Eens de kiemplantjes boven de grond groeien, moet de doek weg!
Hou slakken op afstand met een bedje wit zand, houtasse of tijmblaadjes!

Hoe oogst je?

Oogst na ongeveer zes tot acht weken. Neem de blaadjes in een hand en knip of snij met de andere hand laag tegen de grond af. Wil je het perceeltje vrij voor een volgende groente, spit de restjes sla dan gewoon onder de aarde. 

Weetje

In mesclunsla zitten niet alleen slasoorten, maar ook andere smakelijke bladgroenten als mizuna, andijvie, bladkool, roodlof, rucola en kruiden als kervel en dille. Dat het om een mengeling gaat, kan je perfect zien aan de verschillende kleuren en vormen van de zaadjes.