Maak je eigen groeikaarten

Wens iemand een gelukkige verjaardag met een ‘groeikaart’ en verras hem/haar weken later met lekkere groenten, kleurrijke bloemen en, waarom niet, een verborgen boodschap.

  1. Leg het vel keukenpapier (of ander in water oplossend papier zoals rijstpapier) op een harde, droge ondergrond en strijk het in met behangsellijm.
  2. Leg een tweede vel over het eerste, druk goed aan en strijk opnieuw in met behangsellijm.
  3. Strooi de zaadjes uit over de lijm. Gebruik verschillende zaadjes als je straks een verborgen boodschap wil laten groeien.
  4. Leg een derde vel keukenpapier  er overheen, strijk in met behangsellijm en werk af met een vierde vel dat je stevig aandrukt.
  5. Laat 24 uur drogen en knip je papier op maat.
  6. Maak eventueel een passende decoratie
  7. Schrijf met (vilt)stift je gewenste boodschap.

Je groeikaart zal beginnen groeien van zodra ze onder een dun laagje aarde ligt en wat water heeft gekregen.

Welke zaadjes gebruiken?

Voor het maken van groeikaarten, kan je zaden van alle groenten en bloemen gebruiken. Zaden van spinazie, erwten en bonen zijn natuurlijk niet (gemakkelijk) tussen enkele vellen papier in te pakken; maar kunnen in theorie wel. Het beste resultaat krijg je met dunne zaden.
Dat de zaden op een 'nat bedje' van behangselpap worden uitgestrooid, zorgt niet onmiddellijk voor in groei gaan. Je laat de groeikaarten namelijk te snel opdrogen, zodat het kiemproces niet wordt gestart. We probeerden het zelf al vaker met toch wel de snelste kiemer: tuinkers. De zaadjes blijven perfect bewaard tussen de vellen keukenpapier en beginnen maar te groeien zodra de groeikaarten in een bloempotje werden gelegd en nat gemaakt.