Goudsbloem, stap voor stap

Goudsbloem

Goudsbloemen zijn niet alleen mooi. Ze stimuleren ook biodiversiteit, houden schadelijke beestjes weg van andere planten en kunnen ‘geoogst’ worden als snijbloem, kleurbrenger in smakelijke schotels en ingrediënt van kruidenthee.

… Zaai vanaf april, 1 cm diep.
… Geef de goudsbloemen ruimte.
… Pluk ’s morgens pas geopende bloemen.

Zaaien of planten? 

Zaai goudsbloemen vanaf april in de tuin. Druk de flink grote zaadjes ongeveer 1 cm diep in de grond en geef water.
Voorgekweekte plantjes plant je uit vanaf april op ongeveer 15 tot 20 cm afstand.
Goudsbloem groeit best op een plekje in de zon, maar doet het ook erg goed in matige schaduw. Zet goudsbloemen nooit gevangen tussen andere hogere planten. Blijven de bladeren lang vochtig door dauw, dan hebben schimmels vrij spel.

Tips van kenners!

Plant goudsbloemen tussen aardappelen en tomaten en/of gebruik ze als boordplant in de moestuin. Via hun wortels doden ze aaltjes die groei van andere planten vertragen. Met hun opvallende kleur en zachte geur, lokken ze bovendien heel wat nuttige insecten naar de tuin.
Goudsbloemzaden moet je maar één keer kopen. Pluk de uitgebloeide en uitgerijpte bloemkoppen en wrijf er de ongeveer één centimeter lange en gekromde zaden uit. Zaai die zaden het volgende voorjaar. 

Hoe oogst je?

Gebruik geopende goudsbloemen als snijbloem. Verzamel ze ’s morgens. Hun houdbaarheid is dan het grootst en hun kleuren mooi fris.
Pluk aparte bloemblaadjes van geopende bloemen en laat die langzaam drogen. Gebruik de gedroogde bloemblaadjes als kleurbrenger in kruidenthee of laat meekoken met rijstpap om de gele saffraankleur te bekomen zonder de bijhorende saffraansmaak.

Weetje

Goudsbloemen zijn eenjarig. Ze evolueren in hetzelfde jaar van zaailing tot bloeiende plant en sterven voor de winter af. Zaai je ze echter in september of oktober dan maak je er een voorjaarsbloeier van. Overwinter de jonge zaailingen koel, maar vorstvrij en plant ze in april in de tuin om al in mei te bloeien.