Bloemkool, stap voor stap

Bloemkool

Een bloemkool is niet zomaar één bloem, maar een combinatie van duizenden minuscule bloemknopjes die zich dicht tegen elkaar aansluiten.

… Start met plantjes, niet met zaden.
… Kweek koolplanten nooit op hetzelfde perceel.
… Oogst na ongeveer drie maanden.

Zaaien of planten? 

Start met jonge bloemkoolplantjes uit het tuincentrum en plant deze vanaf eind maart tot midden augustus. Zelf zaaien vraagt tot acht weken extra groeitijd.
Plant de bloemkolen 60 cm van elkaar. Maak voor elke plant een apart plantgat en zorg dat de kluit of de wortels niet breken bij het planten. 
Als snelle en forse groeier wil bloemkool flink wat voeding aan zijn wortels. Een extra portie potgrond, moestuinmeststof en wat kalk is een aanrader.

Tip van kenners!

Teel nooit kolen op steeds hetzelfde perceeltje wegens gevaar op knolvoet, een schimmelaantasting die dodelijk is voor de wortels en dus voor de koolplanten zelf.
Kan je niet anders dan steeds op dezelfde plek planten? Geef elke kool dan z’n eigen verse, vruchtbare grond. Spit wat grond opzij, druk een ruime bloempot zonder bodem in het gat en vul deze met verse (bio)-potgrond. 

Hoe oogst je?

Oogst zodra de bloemkool ongeveer 20 cm diameter heeft. Pluk de onderste bladeren van de stengel en snij de bloemkoolkop los met een scherp mes. Verwijder de wortel uit de grond.